Carski rez - pomen sproščanja brazgotine za vaše zdravje


Carski rez je poseg, ki lahko rešuje življenja, a pušča trajne sledi ne samo na telesu, temveč tudi na duševnem zdravju ženske. Ti rezultati niso le estetske narave, temveč lahko vplivajo na številne funkcije telesa, povzročajo fizično nelagodje in vplivajo na kakovost življenja.

Znanstveniki in klinični strokovnjaki opozarjajo, da lahko neustrezno obravnavane brazgotine po carskem rezu vodijo do različnih simptomov in zapletov. Poleg že znanih težav, kot so bolečina, zmanjšana funkcionalnost in estetski pomisleki, lahko brazgotine privedejo tudi do težav, kot so:

  • Motnje drže in mišične disbalance zaradi spremenjene biomehanike telesa, kar lahko vodi v bolečine v hrbtu in vratu.
  • Kronične bolečine v medenici ali spodnjem delu trebuha.
  • Občutki vlečenja ali zategovanja na območju brazgotine.
  • Senzorične motnje, vključno s preobčutljivostjo ali zmanjšano občutljivostjo v območju brazgotine.
  • Težave z uriniranjem ali spolno funkcijo.

  • Vpliv na črevesno funkcijo, kot so iritabilni črevesni sindrom, zaprtje ali druge prebavne motnje.
  • Hormonske in reproduktivne težave, saj lahko adhezije, ki nastanejo kot posledica brazgotinjenja, vplivajo na okoliška tkiva in organe.

  • Psihološke posledice, vključno s težavami s samopodobo in posttravmatsko stresno motnjo.
  • Emocionalne težave, kot so anksioznost in depresija, ki so pogosto povezane s spremenjeno telesno samopodobo po operaciji.
  • Težave s spalnim vzorcem in kronično utrujenostjo, ki sta lahko posledica kronične bolečine in čustvenega stresa.


Prizadevamo si za vaše celovito okrevanje in dobrobit po carskem rezu. V Medico Ars Metlika smo specializirani za obravnavo in sproščanje brazgotin po carskem rezu in po drugih operativnih posegih, pri čemer uporabljamo napredne manualne terapevtske pristope. Naš cilj je ne samo izboljšati videz brazgotine, temveč tudi rešiti funkcionalne težave in zmanjšati morebitne simptome, povezane z brazgotino.

Ne pustite, da brazgotina po carskem rezu omejuje vaše življenje. Vzemite zdravje v svoje roke in se obrnite na Medico Ars Metlika za celovito pomoč. Tukaj smo, da vam nudi podporo, strokovno znanje in sočutno obravnavo. Za več informacij ali za dogovor o terminu nas pokličite na 040 875 465, obiščite našo spletno stran www.medico-ars.com ali pa nam pišite na info@medico-ars.com. Vaše zdravje in zadovoljstvo sta naša glavna skrb.


Za www.medico-ars.com Tina Šikonja Hudelja, BowTh IOS.
15 let izkušenj s področja obvladovanja mišično skeletnih in delno nevroloških bolečin.

Komentarji