Stres je slab, evstres je dober




Razumevanje stresa in evstresa


V vsakdanjem življenju se pogosto srečujemo s pojmom stresa, ki je običajno predstavljen kot nekaj negativnega in škodljivega. Vendar pa stres ni vedno slab. Obstajata dve obliki stresa: stres in evstres, ki imata različne učinke na naše telo in duševno stanje.


Kaj je stres?


Stres se nanaša na škodljive dražljaje, zaradi katerih postanemo slabotnejši, manj samozavestni in manj sposobni. Tak stres povzroča destruktivna kritika, nesramni šefi ali padec, po katerem se bijemo obraz ob robniku pločnika. Vsemu naštetemu se želimo izogniti.


Kaj je evstres?


Evstres pa je beseda, ki je verjetno še niste slišali. Ev je grška predpona za "zdrav" in se uporablja podobno kot pri besedi evforija. Evstres je pozitiven stres, zaradi katerega presegamo svoje omejitve in rastemo. To je stres, ki nas motivira k napredku in nas sili, da odstranimo maščobne obloge, tveganja, ki širijo naše območje udobnega delovanja – vse to so primeri evstresa, stresa, ki je zdrav in spodbuja rast.


Vpliv stresa in evstresa na posameznika


Ljudje, ki se izogibajo kakršnikoli kritiki, propadejo. Destruktivna kritika je tista, ki se ji je treba izogibati, ne pa vsaka kritika. Tako tudi ni napredka brez evstresa. Več evstresa ko lahko ustvarimo, bolj lahko uporabimo v svojem življenju, hitreje lahko uresničimo svoje sanje. Bistvo je, da razlikujemo med negativnim in pozitivnim stresom.


Praktični nasveti za obvladovanje stresa

✔️ Prepoznajte vire stresa. Poskusite ugotoviti, kateri dražljaji v vašem življenju povzročajo stres. So to službene obveznosti, medosebni odnosi ali morda zdravstvene težave?

✔️ Razvijte strategije za obvladovanje stresa. Meditirajte, ukvarjajte se s športom ali poiščite podporo pri prijateljih in družini.

✔️ Postavljajte realistične cilje. Postavite si dosegljive cilje, ki vas bodo motivirali, vendar ne bodo povzročali prevelikega stresa.

✔️ Sprejmite evstres. Izzivajte se in se soočajte s situacijami, ki vas lahko osebno in profesionalno razvijajo.


Tečaj obvladovanja tesnobe - jesen 2024


Razumevanje razlike med stresom in evstresom je ključno za zdravje in dobro počutje. Medtem ko se moramo izogibati destruktivnemu stresu, je evstres tista oblika stresa, ki nas žene naprej, nam pomaga rasti in doseči naše cilje. Naučimo se prepoznati in obvladovati oblike stresa ter sprejmimo evstres kot zaveznika na naši poti do osebne in profesionalne rasti.

Komentarji