Dolgotrajno sedenje je sovražnik našega zdravja


V današnjem sodobnem svetu veliko ljudi preživlja večino dneva sede, bodisi za računalnikom, v avtomobilu ali pred televizijo. Čeprav se zdi sedenje neškodljivo, ima lahko dolgotrajno sedenje resne negativne posledice za naše zdravje. V tem članku bomo na preprost način razložili, zakaj je pomembno, da se zavedamo teh tveganj in kaj lahko storimo, da jih zmanjšamo.


Bolečine v hrbtu in vratu

Ena izmed najpogostejših težav, povezanih s sedenjem, so bolečine v hrbtu in vratu. Dolgotrajno sedenje, še posebej v slabi drži, obremenjuje hrbtenico in vratna vretenca. To vodi do napetosti v mišicah, bolečin in celo resnejših poškodb hrbta. Slaba drža pogosto pomeni, da sedimo sklonjeni naprej, kar še dodatno poslabša težavo.

Poskrbite za ergonomsko nastavitev svojega delovnega mesta – uporabite stol, ki podpira spodnji del hrbta, monitor naj bo v višini oči, in poskusite sedeti z ravnim hrbtom. Redno se raztegnite in naredite nekaj vaj za hrbet, da ohranite mišice aktivne.


Oslabljene mišice

Če večino dneva preživimo sede, se naše mišice, predvsem trebušne in hrbtne, oslabijo. To povečuje tveganje za poškodbe, saj mišice ne nudijo več ustrezne podpore hrbtenici in drugim delom telesa.

Redno vstajajte, hodite naokrog in vključite vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic v svojo dnevno rutino. Preprostih vaj, kot so počepi, izpadni koraki ali planke, lahko izvajate tudi doma.


Težave s prekrvavitvijo

Dolgotrajno sedenje upočasni pretok krvi, še posebej v spodnjih okončinah. To lahko vodi do otekanja nog, občutka teže in celo do nevarnih krvnih strdkov, kot je globoka venska tromboza.

Vstajajte vsakih 30-45 minut in se premaknite, da spodbudite prekrvavitev. Če sedite dlje časa, poskusite dvigniti noge na stol ali uporabite oporo za stopala, da spodbudite krvni obtok.


Povečano tveganje za debelost

Ko sedimo, porabimo zelo malo energije. To pomeni, da se kalorije ne porabijo in se začnejo kopičiti kot maščoba. Sčasoma lahko to vodi do povečanja telesne teže in debelosti.

Poskusite vključiti več gibanja v svoj dan. Tudi kratek sprehod med delom lahko naredi veliko razliko. Pazite na prehrano in poskrbite za uravnotežene obroke, ki ne vsebujejo preveč kalorij.


Težave s srcem

Raziskave kažejo, da dolgotrajno sedenje povečuje tveganje za srčne bolezni. Sedenje negativno vpliva na raven holesterola in krvni tlak, kar dolgoročno slabo vpliva na zdravje srca.

Vadba je ključna za zdravo srce. Vsakodnevno gibanje, kot so hitra hoja, tek ali kolesarjenje, lahko bistveno zmanjša tveganje za srčne bolezni.


Mentalna utrujenost in stres

Pomanjkanje gibanja vpliva tudi na naše duševno zdravje. Dolgotrajno sedenje lahko zmanjša raven energije, poveča občutek utrujenosti in poveča tveganje za anksioznost ali depresijo.

Vključite kratke gibalne odmore, meditacijo ali dihalne vaje v svoj vsakdan. Tudi kratek izhod na svež zrak ali preprosta raztezna vaja lahko izboljšata vaše počutje in zbranost.


Krajša življenjska doba

Študije so pokazale, da dolgotrajno sedenje negativno vpliva na življenjsko dobo. Povečuje tveganje za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2 in srčno-žilne bolezni, kar lahko skrajša naše življenje.

Preventiva je najboljši način. Redno gibanje, zdrava prehrana in aktivno življenje lahko bistveno izboljšajo kakovost in dolžino vašega življenja.

*

Dolgotrajno sedenje lahko na dolgi rok povzroči številne zdravstvene težave, ki jih pogosto spregledamo. Vendar pa z majhnimi spremembami v našem vsakdanu – kot so redno vstajanje, raztezanje in vključevanje gibanja – lahko te težave učinkovito preprečimo. Dodajte še optimalno hidracijo, popijte ustrezno količino vode. Skrb za svoje zdravje je naložba, ki se vedno izplača!


Za www.medico-ars.com Tina Šikonja Hudelja.

Komentarji