Kako se najlažje učimo in se ob tem uspešno zoperstavljamo stresu?


Učenje je pomemben del našega vsakdanjega življenja, ne glede na to, ali smo še v šoli, na fakulteti ali pa že delamo. Vendar pa način, kako se učimo, močno vpliva na to, koliko si zapomnimo in kako uspešni smo pri pridobivanju novega znanja. Poleg tega lahko učenje postane vir stresa in anksioznosti, zlasti pri mladih in zaposlenih, ki se soočajo z visokimi pričakovanji in pritiski. V tem članku bomo raziskali različne metode učenja, pogoste simptome stresa in anksioznosti ter načine, kako lahko učinkovito zmanjšamo njihov vpliv.

Na kakšen način si najboljše zapomnimo učno gradivo?

Piramida učenja je preprost model, ki prikazuje, kako različni načini učenja vplivajo na naše pomnjenje. Predstavljajte si piramido, ki je razdeljena na več stopenj. Na spodnji strani so načini učenja, kjer smo bolj pasivni, na zgornji strani pa tisti, kjer smo bolj aktivni. Tukaj je kratek pregled:

1. Predavanja (5 % pomnjenja): Kadar samo poslušamo predavanja, si zapomnimo zelo malo. To je najmanj učinkovit način učenja.

2. Vizualno učenje (10 % pomnjenja): Gledanje slik ali diagramov poveča možnost, da si zapomnimo informacije.

3. Branje (20 % pomnjenja): Samostojno branje besedil nekoliko izboljša pomnjenje.

4. Avdiovizualno učenje (30 % pomnjenja): Učenje s pomočjo videov, kjer kombiniramo sliko in zvok, omogoča še boljše rezultate.

5. Demonstracije (50 % pomnjenja): Ko nekaj vidimo v praksi, se bistveno poveča naš spomin na naučeno.

6. Diskusije (70 % pomnjenja): Pogovor o snovi, ki se je učimo, nam pomaga še bolje razumeti in si zapomniti informacije.

7. Praktično učenje (90 % pomnjenja): Učenje skozi prakso, ko dejansko izvajamo naloge ali vaje, prinaša najboljše rezultate.

8. Poučevanje drugih (90 % pomnjenja): Največ si zapomnimo, ko znanje delimo z drugimi, saj nas to prisili, da informacije aktivno predelamo in jih predstavimo na razumljiv način. Med procesom učenja si zamišljajmo, da nekomu razlagamo snov.


Stres in anksioznost pri učenju

Učenje ni samo tehničen proces – vanj so vpletena tudi naša čustva in počutje. Mladostniki in že zaposleni odrasli se pogosto soočajo z anksioznostjo in stresom, ki lahko močno vplivata na njihovo sposobnost učenja in vsakdanje življenje.

Simptomi anksioznosti in stresa, povezani z učenjem, pri mladini vključujejo težave s koncentracijo in spominom, strah pred neuspehom ali slabimi ocenami.

Fizični simptomi, kot so glavoboli, bolečine v trebuhu, pospešeno bitje srca; razdražljivost in pomanjkanje motivacije, nespečnost ali nemiren spanec.

Pri zaposlenih pa so pogosti naslednji vzorci: preobremenjenost z delom in učenjem novih veščin, stalna zaskrbljenost glede uspešnosti in napredovanja, pomanjkanje energije in izčrpanost, utrujenost in težave z osredotočenostjo, težave pri obvladovanju časovnih rokov in obveznosti.


Kako premagati stres in anksioznost pri učenju?

Stres in anksioznost sta lahko obvladljiva, če se naučimo tehnik za zmanjšanje napetosti in izboljšanje našega počutja. Eden izmed učinkovitih načinov za obvladovanje teh občutkov so programi, ki temeljijo na #StressRelief metodah, kot jih ponuja Zavod Medico Ars: www.medico-ars.com.


Koristi programov Medico Ars

Sprostitvene tehnike: Programi vključujejo tehnike za sprostitev, ki pomagajo zmanjšati telesno in duševno napetost.

Metode za izboljšanje koncentracije: Posebne vaje, ki izboljšujejo sposobnost osredotočanja, so izjemno koristne za vse, ki se soočajo z izzivi pri učenju.

Podpora pri obvladovanju anksioznosti: Individualni pristop k obvladovanju strahu in zaskrbljenosti vam omogoča, da se lažje soočite z izzivi.

Praktične rešitve za vsakdanjo uporabo: Metode, ki jih lahko vključite v svojo rutino in tako izboljšate splošno kakovost svojega življenja.

*

Učenje je ključno za osebno in poklicno rast, vendar lahko postane tudi vir stresa in anksioznosti. Razumevanje učinkovitih metod učenja ter obvladovanje stresa in strahu sta ključna za uspeh. Programi, kot so tisti pri Medico Ars, ponujajo podporo in učinkovite rešitve, ki vam lahko pomagajo izboljšati kakovost življenja in učni uspeh. 

Ne glede na to, ali se učite zase ali želite pomagati svojim otrokom, je ključno, da izberete pristope, ki spodbujajo aktivno sodelovanje in pozitivno naravnanost do učenja.


Za www medico-ars.com Tina Šikonja Hudelja.

Komentarji