Katere vrste hrane so največji sprožilci migrene?

 

Migrene so ena izmed najpogostejših oblik glavobola, ki pesti ljudi po vsem svetu. Čeprav so lahko sprožilci migren različni, se pogosto izkaže, da je hrana eden ključnih dejavnikov. Katera hrana najpogosteje sproži migrene in kako lahko prepoznavanje teh sprožilcev pomaga posameznikom bolje upravljati svoje simptome?

Alkohol in druge vrste hrane
Alkohol, še posebej rdeče vino, in določena hrana kot so čokolada, sir in izdelki, ki vsebujejo kofein ter umetna sladila, so pogosto navedeni kot sprožilci migren. Pijače in hrana, ki vsebujejo tiramin (kot so starani siri) in histamin (najdemo ga v nekaterih vrstah alkohola in fermentiranih izdelkih), so še posebej problematični (Finocchi & Sivori, 2012).

Spuščanje obrokov
Izpuščanje obrokov lahko prav tako sproži napad migrene. Vzdrževanje rednega urnika obrokov lahko pomaga zmanjšati pogostost napadov migrene. Strokovnjaki svetujejo, da se izogibate dolgim obdobjem brez hrane in ohranjate uravnoteženo prehrano, da stabilizirate raven glukoze v krvi in s tem zmanjšate možnosti za nastanek migrene (Hindiyeh et al., 2020).




Še nekaj specifičnih hranil
Nekatera živila, kot so starani siri, čokolada, citrusi in predelano meso s konzervansi, kot so nitrati in nitriti, so pogosto prepoznana kot sprožilci. Dodatki, kot je mononatrijev glutamat, ki ga najdemo v mnogih predelanih živilih, lahko prav tako povzročijo migrene (Zaeem et al., 2016).
Rastlinska živila
Nekatera rastlinska živila, kot so lubenica, marakuja in citrusi, so lahko pri nekaterih posameznikih prav tako sprožilci. Migrene se lahko po zaužitju teh živil pojavijo že v nekaj minutah (Silva-Néto et al., 2021).


Stres kot sprožilec migren?



Prepoznavanje in izogibanje hrani, ki ste jo prepoznali kot sprožilec migren lahko igra ključno vlogo pri obvladovanju te nadloge. Vodenje dnevnika prehrane in simptomov lahko pomaga ugotoviti, katera živila sprožajo migrene in tako izboljšati kakovost življenja posameznikov, ki trpijo zaradi teh pogosto izčrpavajočih glavobolov. Pomembno je, da posamezniki sodelujejo s svojim osebnim zdravnikom, da bi našli najbolj učinkovit način za upravljanje in preprečevanje te vrste glavobola.



Za www.medico-ars.com Tina Šikonja Hudelja. 15 let (2009-2024) profesionalnih izkušenj s področja obvladovanja mišično skeletnih bolečin, delno nevroloških in drugih težav.
Reference: 1. Finocchi, C., & Sivori, G. (2012). Food as trigger and aggravating factor of migraine. *Neurological Sciences, 33*(1), 77-80. 2. Hindiyeh, N., Zhang, N., Farrar, M., Banerjee, P., Lombard, L., & Aurora, S. (2020). The Role of Diet and Nutrition in Migraine Triggers and Treatment: A Systematic Literature Review. *Headache, 60*(8), 1300-1316. 3. Zaeem, Z., Zhou, L. W., & Dilli, E. (2016). Headaches: a Review of the Role of Dietary Factors. *Current Neurology and Neuroscience Reports, 16*(11), 1-11. 4. Silva-Néto, R., Soares, A., Vasconcelos, C., & da Silva Lopes, L. (2021). Watermelon and others plant foods that trigger headache in migraine patients. *Postgraduate Medicine, 133*(7), 760-764.

Komentarji