Stres kot sprožilec migrene?



Migrena je kompleksna nevrološka motnja, za katero je značilen intenziven glavobol, pogosto jo spremlja navzea, fotofobija in fonofobija. Številni ljudje, ki trpijo za migreno, pogosto poročajo, da je stres eden od glavnih sprožilcev za njihove napade. A kako natančno sta stres in migrena povezana?
Vpliv stresa na migreno
Raziskave kažejo, da stres lahko deluje na več načinov, ki poslabšajo migrenski napad ali celo sprožijo novo epizodo migrene pri tistih, ki so k temu nagnjeni. Za nekatere posameznike stres ne povzroča le začasne biokemične spremembe v telesu, temveč lahko tudi vodi do kronifikacije migrene, kar pomeni, da postane migrena pogostejša in intenzivnejša (Sauro & Becker, 2009).

Psihološki odzivi na stres in njihov vpliv na migreno
Pri nekaterih ljudeh migrena ni le posledica zunanjih stresorjev, temveč tudi načina, kako posameznik doživlja in se odziva na te stresorje. Osebe, ki se težje spopadajo s stresom, lahko doživljajo pogostejše in intenzivnejše migrenske napade. Učenje tehnik obvladovanja stresa lahko pomembno pripomore k zmanjšanju pogostosti migrenskih napadov (Radat, 2013).

Fiziološki učinki stresa
Kljub temu da so subjektivni občutki stresa pogost sprožilec za migrenski napad, študije kažejo, da objektivni biološki odzivi na stres, kot so spremembe ravni kortizola, ne kažejo neposredne povezave s samim začetkom migrenskih napadov. To kaže na to, da je za razumevanje povezave med stresom in migreno potrebno upoštevati tudi psihološke in subjektivne dejavnike (Schoonman et al., 2007).

👉Katere vrste hrane so največji sprožilci stresa? 


Čeprav neposredna biološka povezava med stresom in migreno morda ni vedno očitna, je jasno, da lahko stres, zlasti kako ga posameznik doživlja in nanj reagira, močno vpliva na pogostost in resnost migrenskih napadov. Učinkovito obvladovanje stresa je zato ključno za tiste, ki trpijo zaradi migrene.


Za www.medico-ars.com Tina Šikonja Hudelja. 15 let (2009-2024) profesionalnih izkušenj s področja obvladovanja mišično skeletnih bolečin, delno nevroloških in drugih težav.
Viri:
1. Sauro, K. & Becker, W. (2009). The Stress and Migraine Interaction
2. Radat, F. (2013). Stress and Migraine
3. Schoonman, G. G., Evers, D., Ballieux, B., Geus, E. D., Kloet, E. D., Terwindt, G., Dijk, J. G., & Ferrari, M. (2007). Is Stress a Trigger Factor for Migraine?

Komentarji