To ni samo malo uhajanja, ampak tvoje medenično dno kriči na pomoč!


Mišice medeničnega dna so kot tihi junaki našega telesa; nosijo naše notranje organe in igrajo ključno vlogo pri uravnavanju različnih funkcij telesa. Danes bomo izpostavili uriniranje. Kljub njihovi pomembnosti pa pogosto ostanejo prezrte, dokler ne nastopijo večje težave. Pomen moči medeničnega dna je neprecenljiv, saj njegova šibkost lahko vodi do različnih zdravstvenih zapletov.

Razumevanje urinske inkontinence
Urinska inkontinenca ni le neprijetnost; je znak, ki lahko kaže tudi na zakrčenost, šibkost in neusklajenost mišic medeničnega dna. Razlikujemo med stresno inkontinenco, ki se pojavi pri kašlju, kihanju ali smehu, in inkontinenco, ki se odraža v nenadni in intenzivni potrebi po uriniranju. Ta dva tipa sta pogosto povezana z neuravnovešenostjo medeničnega dna in lahko znatno vplivata na kakovost življenja posameznika.

Stresna inkontinenca
Stresna inkontinenca se manifestira kot uhajanje urina v trenutkih, ko se poveča pritisk v trebušni votlini - na primer pri smehu, kašljanju ali telesni vadbi. To je jasen signal, da so mišice medeničnega dna morda šibke in ne opravljajo svoje vloge učinkovito.

Inkontinenca
Inkontinenca, ki se izraža skozi nenadno in močno potrebo po uriniranju, je še en indikator, da nekaj ni prav z vašim medeničnim dnom. Pogosto je povezana z nenadzorovanim krčenjem mehurja, kar je lahko posledica šibkosti mišic medeničnega dna.

Prepoznavanje znakov nefunkcionalnega medeničnega dna
Poleg omenjenih pa obstajajo še drugi simptomi, ki lahko nakazujejo na težave z medeničnim dnom. Te vključujejo občutek teže ali bolečine v medeničnem predelu, težave pri seksualnih aktivnostih in celo težave z nadzorom črevesja.


Drugi pokazatelji težav medeničnega dna
Medenično dno lahko vpliva na več aspektov vašega zdravja in dobrega počutja. Simptomi, kot so ponavljajoči se urinski infekti, občutek nepopolnega praznjenja mehurja ali težave pri ohranjanju fizične aktivnosti, so prav tako povezani s to problematiko.

Prepoznavanje in obravnavanje šibkosti medeničnega dna je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in kakovosti življenja. Če opazite katerega od znakov šibkega medeničnega dna, je pomembno, da se posvetujete z ustreznim strokovnjakom kot je vaš osebni zdravnik, ki vam lahko pomaga pri diagnozi in priporoči ustrezno zdravljenje. Nato pa še z drugim ustreznim strokovnjakom, ki vam lahko ponudi ustrezno terapijo in vaje za uravnovešenje medeničnega dna.

Avtor Za www.medico-ars.com Tina Šikonja Hudelja, BowTh. 2009-2024: 15 let delovanja na področju lajšanja mišično-skeletnih in delno nevroloških težav in drugih stanj. Ustanoviteljica Medico Ars, centra manualnih terapevtskih tehnik, ki praznuje deseto obletnico. Licencirana in z dovoljenjem za delo s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Reference
  • Urinary Incontinence, Pelvic Floor Dysfunction, Exercise and Sport by K. Bø (2004)
  • Pelvic floor muscle training for prevention and treatment of urinary and faecal incontinence in antenatal and postnatal women" by J. Hay-Smith et al. (2008)

Komentarji